Arkiv for kategorien “Artikler og interviews”

Længere artikler og interviews vedrørende biblioteker og de nye litterære genrer

I forbindelse med ferniseringen af Roskilde Bibliotekernes udstilling om tegnede blogs, fortæller Stine Spedsbjerg (Stindestregen.dk) her om forholdet mellem hendes eget liv og det tegnede liv.

Comments Ingen kommentarer »

Tid: Onsdag 20. marts 2013, kl. 10-17
Sted: Godsbanen i Aarhus, Remisen, Skovgaardsgade 3-5,
8000 Aarhus C
Tilmeld dig her

Kursusgebyr: 700 kr.
PROGRAM
09.00-10.00 Ankomst og morgenmad

10.00-10.15 Velkomst v. chef for Lokalbibliotekerne Britta Bitsch,
Borgerservice og Biblioteker, Aarhus og vicebibliotekschef Peter
Høybye, Roskilde Bibliotekerne

10.15-10.30 Performance/happening med Eva Tind Kristensen

10.30-11.00 Om aktuelle og nye litteraturformer i et historisk lys v. Tania
Ørum. Københavns Universitet

11.00-11.45 Nye formidlingsmåder – erfaringerne fra projektet Litteraturen
finder sted v. projektlederne Martin Campostrini, Roskilde
Bibliotekerne og Lise Kloster Gram, Aarhus Kommunes
Biblioteker samt Lise Vandborg, chefredaktør for Litteratursiden.dk

11.45-12.30 Contemporary literature and new technology v. Daniel Snelson,
University of Pennsylvania

12.30-14.00 Frokost og workshops

12.30-13.10 Elektronisk litteratur i praksis

13.15-14.00 Performancelitteratur i praksis

14.00-14.45 Bibliotekerne og de nye litteraturformer v. evaluatorerne Martin
Glaz Serup, Københavns Universitet og Søren Pold, Aarhus
Universitet

14.45-15.00  Performance/happening med Daniel Snelson

15.00-15.30 Kaffepause

15.30-16.15 Criteria for evaluating electronic literature v. Alexandra Saemmer,
L’université Paris 8

16.15-17.00 Konklusioner og afsluttende happening/performance med
Jens Blendstrup

Performance/happenings med internationale og danske forfattere.
Litteraturen finder steds idékatalog udgives i forbindelse med konferencen.

Comments Ingen kommentarer »

Comments Ingen kommentarer »

Hver uge kommer hundredvis af mennesker til forfattersamtalerne på New York Public Library.Vi har besøgt direktør Paul Holdengräber for at finde nøglen til samtalernes popularitet.

Efter en minutiøs rundvisning på det fascinerende, historiske New York Public Library som synes så velkendt, måske fordi man i glimt husker det fra film, møder vi Paul Holdengräber. Han er direktør for LIVE, bibliotekets populære samtalerække som her i efteråret har bl.a. Paul Auster, Zadie Smith og David Byrne på programmet. Samtalerne er blevet så populære, også hos kunstnerne, at de ikke tager honorar – for det er en ære at medvirke!

Holdengräber taler engageret og med store armbevægelser, og man mærker tydeligt at han brænder for at skabe den samtale, som sætter spor hos publikum. Som han siger: ”Livet fortsætter for publikum, men på en lidt anden måde”. Holdengräber er uddannet litterat fra Princeton og blev i 2004 headhuntet fra et kunstmuseum i Los Angeles til at trække nye folk til New York Public Library. Siden han startede med at stå for LIVE, er gennemsnitalderen for biblioteksbrugeren faldet fra 72 til 38 år!

”Why we are here”

Forklaringen på succesen er ifølge Holdengräber at han med samtalerne faciliterer ” kognitivt teater”, hvor der skabes magi i to timer.  Det bliver stadig vigtigere at tilbyde disse samtaler, da de trækker flere mennesker til New York Public Library, og samtidig er en måde at engagere folk på og få dem til at være sammen på i det fysiske bibliotek. Hele bibliotekets eksistensgrundlag er truet i dag, og arrangementerne er Holdengräbers korte svar på bibliotekets ”Why are we here”?

Samtidig understeger Holdengräber, at folk skal have en grund til at tage på biblioteket, og den kontroversielle samtale kan være en af dem. For Holdengräber hører det med til bibliotekets vigtigste opgaver både at inspirere og provokere ved at tage kontroversielle emner op – også selv om det af og til kan give nogle voldsomme reaktioner fra omverdenen. 

Publikum pirres!

Holdengräber er ofte selv moderator på samtalerne, og han stræber først og fremmest efter at pirre og overraske publikum ved at få forfatteren til at sige noget, som han eller hun ikke tidligere har sagt i et interview. Holdengräber elsker at ”pakke folks lommer ud” som han siger, uden at de nærmest opdager det og måske endda få forfatteren til at sige noget, som ikke engang ægtefællen har hørt før!

En af måderne at skabe denne magi på, er at det er samtaler og ikke interviews med velforberedte spørgsmål. En samtale skal have rum til at udvikle sig. For Holdengräber er den vigtigste egenskab hos moderatoren derfor at være god til at lytte, være helt stille og vente til det næsten bliver pinligt.  Samtidig må moderatoren være modig nok til at stille de spørgsmål, som udfordrer så meget, at forfatteren afslører nye sider af sig selv.

Det betyder dog ikke, at publikum bare får det, de forventer. Aftenen før vi mødte Holdengráber, var 900 mennesker mødt op i den stemningsfulde Bryant Park uden for New York Public Library for at opleve samtalen med Salman Rushdie, og der var ingen tvivl om, at mange havde ønsket at høre om fatwaen og den aktuelle situation i Mellemøsten – ikke mindst i lyset af at prisen på hans hoved netop var sat i vejret. Men samtalen kredsede om det, Rushdie helst ville tale om, nemlig hans bøger og hans litterære helte.

Holdengräber gør ikke blot noget helt særligt i samtalen, men er også meget personlig, når han tager imod kunstneren på biblioteket. For eksempel viste han Keith Richards fra The Rolling Stones et sjældent billede fra samlingen med pirater, da Richards er vildt fascineret af pirater! 

Alle events optages

Alle disse magiske samtaler på biblioteket bliver livestreamet og efterfølgende redigeret og lagt på bibliotekets website. Biblioteket arbejder målrettet med at skabe en digital forlængelse af arrangementerne ved at samtalerne fortsætter på nettet mm. Der bliver endvidere etableret grupper i tilknytning til forskellige arrangementer, for eksempel har biblioteket i forbindelse med den kommende samtale med Pete Townshend i oktober om hans erindringer fået en gruppe af hans fans til at læse musikerens yndlingsforfattere og ladet dem skrive om dem på nettet. 

På den måde har de populære samtaler et liv både før og efter de faktisk foregår, hvilket vi også oplevede andre steder i USA. Læs videre i mit blogindlæg Den litterære event i USA – før og efter den finder sted.

 

Foto: Peter Høybye

Comments Ingen kommentarer »

Vores eftermiddagsmøde foregår i en lille gård ved Kelly Writers House. Daniel Snelson er PHD studerende på Pennsylvania Universitet og skriver afhandling om databaser som Ubuweb og Pennsound. Han er redaktør på Ubuweb og Libertas Academica  og så er han performancekunstner, i avantgarde afdelingen. Vi møder ham på opfordring fra Charles Bernstein.

 

Daniel Snelson er dybt fascineret af nettet, af data og hvordan vi formidler dem. ’Jeg taler i links’, siger han og på vores søgende spørgsmål om en definition på ’elektronisk litteratur’, siger han, at al litteratur i dag teoretisk kan kaldes elektronisk, eftersom selv traditionelle værker skrives på computere..

For Snelson ligger fremtiden i korte events. Man skal give folk små bidder af information, som man altid kan bygge videre på. Hovedsagen er at det skal passe til ’contemporary tension spans’ – som altså ikke magter at fokusere så lang tid af gangen ;)

Og han nævner som vi har hørt flere gange på denne tur, at data er uinteressante indtil en person går ind i dem. Data er ikke noget i sig selv. Fremtiden ligger i at blive professionelle operatører – det kan gælde kunstnere, undervisere, eller i vores tilfælde biblioteksansatte og/eller frivillige tilknyttet institutionen, som fungerer som en slags datacurators og som kan guide brugerne gennem og frem til relevante data.

Snelsons verden udgår sådan set fra en bøgernes højborg, fra universitetet, men selv er han helt fokuseret på data i elektronisk form. Et af hans performances er fx at performe databaser.

For ham er verden helt naturligt elektronisk. Og den givne udfordring er at navigere i det.

Hvilket tydeligvis er sjovt.

 

Daniel Snelson på nettet

Comments Ingen kommentarer »

Efter besøget på Brown University og en hurtig sandwich på banegården i Providence gik turen med lokalbanen til Boston, faktisk nærmere bestemt Cambridge hvor vi skulle mødes med Nick Montfort, professor i Media and Writing ved Massachusetts Institute of Technology. Montfort har en baggrund som programmør, og har lavet en lang række digitale værker.

Vi mødte Nick i The Trope Tank, hvor han har alle mulige gamle spilcomputere, som han blandt andet bruger til at skabe sine værker på. Ipads er ikke hans kop te.

Allerede som noget af det allerførste præsenterer Montfort os for sit seneste værk. Værket står på et bogmærke og lyder:

10 PRINT CHR$(205.5+RND(1)); : GOTO 10 Læs resten af dette indlæg »

Comments Ingen kommentarer »

Tirsdag var førstedagen i studieturens tætpakkede program.

I modsætning til nogle af  de kommende dage var dagens aftaler alle i New York.

Vi mødte bl.a. Associate Professor ved Engelsk Instituttet på UC Santa Barbara, Rita Raley, samt researchede formidlingsløsninger på MoMA og oplevede et enestående værk i lobbyen hos New York Times.

Læs resten af dette indlæg »

Comments Ingen kommentarer »

‘Literature Taking Place’

The objective of this project is to develop concepts for presenting new literary trends to the public.

The focus is twofold: electronic literature, which has no physical form, and performance literature, which is experienced at a specific time and location. Libraries tend to overlook these new literary genres when presenting literature to the reading public, an oversight that ‘Literature Taking Place’ intends to remedy.

Læs resten af dette indlæg »

Comments Ingen kommentarer »

Still fra filmen: Land over vand

Still fra videoinstallation Land over vand

LAND OVER VAND 

–      En interaktiv færd i poesiens virtuelle landskab

LAND OVER VAND er en interaktiv filminstallation som kan opleves på litteraturfestivalen Vild med Ord den 7. – 9. september 2012.

7 forfattere har fået til opgave at undertekste en 5-minutters filmsekvens optaget i Caribien af videokunstner Thomas Seest. Det har stået forfatteren frit for, hvad teksten skal indeholde og hvordan den udfoldes. Forfatterne har fået filmen tilsendt med posten, hvorefter de er mødtes med Thomas i redigeringsrummet, hvor han har assisteret i tekstningen.

Læs resten af dette indlæg »

Comments Ingen kommentarer »

 

Syv danske forfattere har fået til opgave at undertekste en 5-minutters filmsekvens fra St. Croix udarbejdet af billede – og videokunstner Thomas Seest. Filmen følger et løssluppet kameras rejse fra vand til land til vand.

Forfatterne modtog i marts måned et postkort. Kortet var uden indhold eller afsender, kun adressefeltet var udfyldt. Et fingerpeg om, at det er dem, der i filmen får til opgave at udfylde ’det blanke felt’ dvs. skabe et sprogligt narrativ i det visuelle.

Læs resten af dette indlæg »

Comments Ingen kommentarer »